Új magyar találmánnyal forradalmasíthatnák a hőszigetelést

Többévnyi tesztelést követően már csak engedélyezés vár a Lasselsberger-Knauf legújabb fejlesztésére, amely minden kétséget kizáróan új forradalmat indíthat a hőszigetelés világában, ezzel a speciális falazó habarccsal ugyanis lehetőség van arra, hogy még a legnagyobb kánikulák idején is 26 Celsius fok alatt tartsuk az épületek belső hőmérsékletét.

Az energiafelhasználás és a hőingadozás is csökkenthető

Az új magyar találmány lényege, hogy jelentős mértékben csökkenthető vele szinte bármilyen épület energiafelhasználása és hőingadozási értéke, ezáltal nem csak a klímaberendezések tehetőek teljesen feleslegessé vele, hanem mindemellett az egyes drága hőszigetelési eljárások is. Az egyelőre még név nélküli, a feltalálók által csak fázisváltó vakolatként emlegetett habarcs lényege, hogy a felhordást követően olyannyira képes megtartani a lakás belső hőmérsékletét, hogy még a nyár legmelegebb napjaiban sem engedi a benti hőmérsékletet 26 Celsius fok fölé.

A speciális vakolat egyébiránt nagy tisztaságú, úgynevezett mikro-kapszulázott paraffinnal lett dúsítva, ami kimagasló hőelnyelő és hő-leadó képességgel rendelkezik, amit a felhordás után akár még 30 évvel is képes biztosítani otthonunk számára. Ezt a jelenséget a falak a jég olvadásához hasonló jelenséggel, vagyis halmazállapot változtatással érik el, ezáltal egy helyiség hőmérséklete addig nem emelkedik egy bizonyos szint fölé, amíg a kérdéses alapanyag teljesen folyékonnyá nem válik.

Új magyar találmánnyal forradalmasíthatnák a hőszigetelést

Új magyar találmánnyal forradalmasíthatnák a hőszigetelést

Erre azonban nem kerülhet sor, hiszen a vakolatban található anyagokat az éjszakai hűvösség – például a szellőztetés során – ismét megszilárdítja, ezáltal a hőelnyelő hatás a másnapi nagy melegben ismét ki tudja fejteni hatását. Mindebből a halmazállapot változásból természetesen a lakók semmit sem érzékelnek majd maguk körül, legfeljebb csak annyit, hogy légkondicionáló nélkül is kellemes a hőmérséklet.

Már a gyakorlatban is helytállt

Az új magyar találmány nem csak lakóházak, hanem irodák, közintézmények és bármilyen üzlethelyiségek esetén is felhasználható lesz, és óriási előrelépést jelenthet a passzívházak elterjedésében. Az új találmány megálmodói ráadásul már a gyakorlatban is tesztelték terméküket, ezáltal a többéves kutatómunkát követően négy véletlenszerűen kiválasztott budapesti lakásban, ellenőrzött körülmények között vizsgálták az új habarcs működését, illetve természetes hőmérséklet-szabályozó képességét.

Sipos Imre, avagy a termék marketing- és fejlesztési igazgatója elmondta, hogy a mérési eredmények a teszthelyszíneken megmutatták, hogy az új vakolat előtti állapothoz mérten jelentősen csökkent a lakásokban a hőingadozás, miközben a legnagyobb kánikulák idején sem emelkedett a hőmérséklet 26 Celsius fok fölé. Az új anyaggal a tervezők jelenleg az engedélyeztetési eljáráson dolgoznak, és amint lehetőségük nyílik rá, az új hőszigetelő anyagot azonnal piacra is szeretnék majd dobni.

Hozzászólás írása