Egyre többen döntenek a tetőtér beépítés mellett - Építkezés Portál

Egyre többen döntenek a tetőtér beépítés mellett

Manapság meglehetősen nehéz saját lakást vagy házat vásárolni, emiatt pedig sokan gondolkodnak abban, hogy a meglévő családi otthont bővítik ki, és többgenerációs otthonná varázsolják. Ennek egyik legnépszerűbb módja a tetőtér beépítés, hiszen így egy külön lakást tudunk kialakítani, ami tökéletes lehet egy család számára, és sokkal olcsóbb megoldás, mintha új ingatlant vásárolnánk.

A tetőtér beépítésre még akár állami támogatás is igényelhető, így az elmúlt években sokan éltek ezzel a lehetőséggel.

Természetesen annak, hogy a tetőtér beépíthető legyen, vannak feltételei. Minden esetben szükség lesz egy építészre, de lehet, hogy statikusra is, aki megállapítja, hogy a tetőtér milyen formában, illetve mekkora mértékben építhető be. Lehet, hogy meg kell emelni a födémet, de az is lehet, hogy erre nem lesz szükség.

A szigetelés kérdése is lényeges lesz, és egyáltalán nem lesz mindegy, milyen szigetelőanyagot választunk. A tetőterek ugyanis hajlamosak nyáron túlmelegedni, ezt pedig csak jó szigeteléssel lehet megakadályozni. Érdekes kérdés a víz, villany és gáz kérdése, hogy ezek milyen formában vihetők fel a tetőtérbe.

Nem mindegy milyen tetőablakot választunk

Az ablakok kérdése is lényeges több szempontból is. A tetőtérben alapvetően nem mindig van ablak, különösen, ha csak padlástérnek használjuk. Ebben az esetben sokszor csak egy villanykörte biztosít némi fényt, hogy ne teljes sötétségbe kelljen ellenőrizni a túlfolyót vagy felpakolni a téli gumikat.

Ha lakást kívánunk kialakítani, akkor fontos, hogy minél több természetes fény jusson be, ehhez pedig megfelelő ablakokra van szükség. Hagyományos ablakok a tetőterekbe nem mindig jöhetnek szóba, tetőablakra lesz szükség.

A tetőablakok kérdése természetesen nemcsak a természetes fény esetében lesz lényeges, hanem a szigetelés szempontjából is. Arra is gondolni kell, hogy a tetőablakra árnyékoló kerüljön, hogy nyáron ki tudja szűrni a hőt, hogy kellemes és komfortos hőmérséklet lehessen a tetőtérben is. Azzal természetesen számolni kell, hogy a tetőtérben mindig melegebb lesz nyáron, és hidegebb télen, mint a ház földszinti részében.

Hozzászólás írása

laurel and wolf best online dispensary canada