Védőfelszerelések az építőiparban dolgozóknak - Építkezés Portál

Védőfelszerelések az építőiparban dolgozóknak

Aki az építőiparban dolgozik, legyen szó bármely területéről, mindig ki van téve bizonyos szennyező anyagok jelenlétének. Legyen ez akár valamilyen vegyszer, veszélyes kémiai anyag, vagy akár a por. Mint sok más iparág esetében, az építőiparnál is fontos, hogy megfelelő védelemmel rendelkezzenek a dolgozók.

Maszkok, kesztyűk, védőruhák – ezek viselése kiemelkedően fontos, hisz az egészség múlhat rajtuk és ha valaki elhanyagolja például a maszk viselését, annak hosszú távú káros következményei is lehetnek.

A maszkok, melyeket ma leginkább a koronavírussal hozunk összefüggésbe, a munka világában is védelmet nyújtanak. Az FFP maszkok három kategóriája három különböző fokozatú védelmet jelent, a legerősebb az FFP3-as maszk, melynek viselése különösen ajánlott akkor, ha valaki a nagy porban dolgozik.

Márpedig ez az építőiparban igen gyakori. A maszkok mellett a kesztyűkről és a fejet védő sisakokról sem szabad elfeledkezni. És itt vannak a védőruhák is, melyek többféle típusban és méretben elérhetők a virusmaszk.hu honlapon.

A védőruhák feladata, hogy megvédjék viselőjüket a kémiai, fizikai, valamint biológiai hatásoktól. A kezeslábasok általában nagyon könnyűek, gumírozott csuklórésszel, és a deréknél, bokánál is gumírozva, így biztosítva kényelmes viseletet. Nagy sűrűségű polietilénből készülnek, légáteresztők, mégis taszítják a vízbázisú folyadékokat és aeroszolokat.

És hogy mitől védik meg viselőjüket? Vegyszeroldatoktól, azbeszttől, portól. Az egész testet és az overál alatt lévő ruházatot is védik, melyekből nehéz eltávolítani a nagy mennyiségű port. A védőruházatok esetében is érdemes átolvasni, hogy milyen tulajdonságokkal is rendelkezik egy adott overál, hisz ezek is átesnek tanúsításokon, besorolást kapnak aszerint, hogy milyen fokozatú védelmet látnak el.

Az építőiparban, csakúgy, mint a munka világának más területein, nagyon fontos a biztonság. A biztonságos munkavégzéshez több szabályt is be kell tartani. A szabályok betartása az alap, nem véletlen, hogy az építőiparban is rendszeresek a munkavédelmi oktatások, gyakorlatok. Az építőipar veszélyes üzem, hisz a munkavállalók sokszor extrém körülményeknek vannak kitéve, a magasban vagy épp a mélyben dolgozva.

Hozzászólás írása

laurel and wolf best online dispensary canada