Térkő lerakása beton felületre. Valóban lehetséges? - Építkezés Portál

Térkő lerakása beton felületre. Valóban lehetséges?

Sokszor találkozhatunk azzal a problémával, hogy meglévő öntött-beton burkolatot akarunk átalakítani, szebbé tenni. Azonban ennek a rétegnek a feltörése és elszállítása időigényes és felesleges anyagi ráfordításokkal is jár. A régi orosz cementet és betonvasat pedig sokszor lehetetlen már eltávolítani.

Szerencsére nem kell aggódnunk, hiszen van már lehetőségünk szebbé varázsolni a hibás, repedezett vagy megunt beton burkolatokat is. A térkő lerakása ugyanis megvalósítható beton rétegre is!

Betonra térkövezni azonban csak akkor lehet, ha a megengedett küszöbszint alatt maradunk, vagyis azt jó ha beleszámoljuk, hogy az új burkolat szintje 5-10 centiméterrel magasabb lesz mint a régi beton burkolatunk. Ezenfelül számolni kell azzal is, hogy az ágyazóhomok magassága is hozzáadódik a régi burkolatunk szintjéhez, ezért kapuk vagy garázsajtók közelében lehet ez a megoldás már nem kivitelezhető.

Érdemes tehát egy alapos felméréssel kezdeni a munkálatokat és ha úgy ítéljük meg, hogy az új burkolattal együtt is a küszöb szintje alatt maradunk, akkor belevághatunk a térkövezésbe.

Mire ügyeljünk a régi betonfelületre történő térkövezésnél?

Térkő lerakása beton felületre. Valóban lehetséges?

Térkő lerakása beton felületre. Valóban lehetséges?

Ha betonra akarunk térkövezni, akkor a teherhordó rétegként használjuk fel azt murva helyett, majd minél kevesebb plusz réteggel kell elérnünk azt, hogy tökéletes eredményt kapjunk. A legvékonyabb megoldásként használhatunk 4 centiméteres térkövet vagy akár járdalapokat is. A kültéri ragasztóval együtt, bár néha nehéz egy síkba hozni a köveket. Ezért 2 cm ágyazóhomokkal már sokkal könnyebb dolgunk lesz, viszont ez is emeli a magasságot.

Kocsibejárókhoz és más erősebben igénybe vett utakhoz legalább 6 centiméteres térkő burkolat ajánlott. Ha nincs elég helyünk, akkor ezt is rakhatjuk kültéri ragasztóba, azonban ha tehetjük itt is alkalmazzunk 2-3 centiméteres ágyazóhomokot. A betonréteg vízzáró hatása miatt ügyelni kell rá, hogy a két réteg között ne állhasson meg a víz mert télen ez gondokat okozhat.

Belocsolással ellenőrizhetjük ezt és ahol tócsák keletkeznek, fúrjunk 40 milliméter átmérőjű lyukat a beton teljes keresztmetszetében. Illetve segíthetünk megakadályozni a befolyást ha homok helyett vízzáró anyaggal fugázzuk ki a térkövek közötti hézagokat.

Hozzászólás írása

laurel and wolf best online dispensary canada