Terhesen Jakuzzi? Szabad vagy nem?

Egy terhes nő számára alighanem álom lehet egy masszázs és egy kis wellness, hiszen az áldott állapottal bizony rengeteg stressz, a fizikai átalakulásokkal pedig számtalan izomfájdalom is jelentkezik, melyekre egy masszázsmedence nagyon jó gyógyír lehet.

Pontosabban lehetne, hiszen minden terhes nő csak és kizárólag akkor használhatja a masszázsmedencét, ha orvosával konzultált erről – a legtöbben nem fogják engedélyezni –, illetve zöld út esetén is csak abban az esetben, ha kellő körültekintéssel használjuk, hiszen egy közel 40 Celsius fokos vízbe nem biztos, hogy hatásos lesz beülni a terhesség során.

Röviden tehát nem, nem szabad terhesen masszázsmedencét használni, de körültekintéssel azért nem kell feltétlenül lemondanunk minden jó dologról, ám határozottan kiemelendő, hogy ilyenkor is nagyon oda kell figyelnünk bizonyos dolgokra.

Amikre terhesen oda kell figyelni

Az egyik legfontosabb dolog, ha terhesen szeretnénk masszázsmedencébe ülni, az nem más, minthogy jól megválasszuk a hőfokot, hiszen a terhes nőknek alapvetően egészen eltérően működik a hőháztartása, ergo testük nehezebben hűl le, és a túlmelegedés kockázata is sokkal jelentősebb. A hőfokot tehát minden esetben úgy kell kiválasztani, hogy az vagy ne legyen sokkal magasabb, mint az átlagos testhőmérséklete a kismamának, vagy inkább alacsonyabb legyen. A 37-38 Celsius fok feletti értékek tehát a terhesség egésze során kerülendők.

Kiemelten oda kell figyelniük a terhes kismamáknak a masszázsmedence használata során a víztisztaságra is. A vizes helyeken ugyanis a fertőzésveszély lényegesen nagyobb, és ezzel kapcsolatban a víz tisztasága kulcsfontosságú. Éppen ezért is lényeges, hogy ilyenkor mindig kerüljük a közösségi medencéket, de az otthoni jakuzziba is csak akkor menjünk bele, ha egyrészt tisztában vagyunk ennek kockázatával, másrészt pedig ellenőrizni tudjuk a víz tisztaságát, méghozzá nemcsak úgy, hogy ránézésre tiszta, hanem úgy, hogy műszerekkel is le tudjuk ezt ellenőrizni.

Különösen figyeljünk oda mindemellett a víz tisztasága mellett annak pH értékéről is, de nem ajánlott az erős vegyszerek alkalmazása sem ilyen esetekben, hiszen ki tudja, hogy mi árt a magzatnak és mi nem.

Az időtartam is nagyon fontos

Ha a fentiek ellenére mégis belemerészkedtünk a masszázsmedencébe, akkor nagyon fontos, hogy tartsuk be az időtartamra vonatkozó korlátozásokat és szabályokat is. Terhesen ugyanis nem szabad órákig áztatni magunkat – ez normál esetben sem ajánlott –, ezáltal szigorúan tartsuk be a 10-15 perces határt még abban az esetben is, ha 37 Celsius fokos a víz. Ezt a határt soha, és semmilyen körülmények között sem szabad túllépni, ha már egyszer a nagy kockázat miatt belemerészkedtünk a medencébe!

További írásokat talál a drspa. hu weboldalon.

Hozzászólás írása

laurel and wolf best online dispensary canada