Szerverszoba hűtése

Több olyan eshetőség is van, amikor meglévő, vagy leendő szervereinknek saját szoba szükségeltetik. Azonban speciális közegről lévén szó, vannak bizonyos alapszabályok, amiket feltétlenül be kell tartanunk a kialakításkor, valamint olyan pirossal jelzendő momentumok, amikre mindenképpen ügyelnünk kell.

Hűtés

Az egyik ilyen fogas kérdés a szoba, és a rendszerek hűtése lesz. Azt, hogy az áramellátást hogyan és miként oldjuk meg, valamint a szerverek elhelyezését, idővel megváltoztathatjuk, még akkor is, ha nem lesz egy egyszerű feladat. Ám ha egy rosszul méretezett, vagy rosszul beépített hűtést alkalmazunk, azt már sokkal nehezebb kijavítani. Ezért érdemes erre kiemelkedő figyelmet szánni.

Hogyan csináljuk?

Szerverszoba – ennyi szekrény esetén speciális technikára is szükség lehet

Szerverszoba – ennyi szekrény esetén speciális technikára is szükség lehet

Mivel a szerverszobában lévő eszközök a megszokottnál jóval több hőt termelnek, ezért egy átlagos szobához mért fűtés ide nem lesz elegendő. Fontos tudni azt, hogy mennyi energiát kell majd hővé alakítanunk, valamint, hogy ezek egymáshoz képest hogyan helyezkednek el. Mennyi eszköz fog a rendelkezésünkre állni, és hogy ezek mennyi hőt termelnek majd. Tudnunk kell a rackszekrények méreteit, és, hogy mik kerülnek majd bele. Nagyon fontos itt, hogy akkor is úgy kell méretezni az áramellátást, mintha egy egész szekrény volna a szerverszobában, ha csak egy felet tervezünk. Erre azért van szükség, hogy később, ha tervezünk majd még egyet vásárolni, akkor a helye már ki legyen alakítva, és minden feltétellel együtt adott legyen.

Ötletek a technikai megvalósításhoz

A hűtés hatékonyságát nagyon jól tudjuk fokozni azzal, hogy megfelelő irányba áramoltatjuk a levegőt. Egy-két kiszolgálónál a falra szerelt klímával ez megoldható, de korántsem a legjobb. Kivételes praktikát jelenthet, ha a meleg levegőt onnan szívjuk el, ahol van, a hideg levegőt pedig ott fújjuk be, ahonnan a gépek is szívják a levegőt. Ha a helyiség rendelkezik álpadlóval, akkor könnyebb dolgunk lehet, hiszen itt közvetlenül a szekrények alá bevezethetjük a hideg levegőt. Több szekrény esetében pedig azok elhelyezésével is játszhatunk: érdemes a hátlapjukkal egymás felé rakni őket, úgy, hogy köztük folyosót hagyunk, mert így a meleg levegő egy helyre kerül majd, gyorsabban felemelkedik, és a hűtött levegő hamarabb célba ér.

Hozzászólás írása