Ringató természet: az Eger-patak és környéke - Építkezés Portál

Ringató természet: az Eger-patak és környéke

Az Eger-patak és környéke a természet, a történelem és a népi hagyományok kedvelői körében igen kedvelt turisztikai régió. A patak a Bükk nyugati lábánál halad, s mintegy 68 kilométer megtétele után torkollik a Tiszába. Egerben és környékén a leghosszabb vízfolyásnak tekinthető. A patak közvetlenül átfolyik Eger városán, majd alsóbbi szakaszon (már) Rima néven a Tisza-tóba torkollik.

A kirándulóknak érdemes a patak közelében elhelyezkedő nagyobb városokban megszállnunk, például a már említett Egerben vagy a vízgyűjtő területen, Mezőkövesden. (szállások: http://szallaskeres.hu/mezokovesd) Az előbbinél a fő turisztikai célpontok közé sorolhatjuk a történelmi belvárost, a Szépasszonyvölgyet, az Érsekkertet, valamint a termálfürdőt. Mezőkövesd a Bükk déli lábánál a Matyóföld fővárosaként őrzi a népi hagyományokat; a matyó tájházak, a vidéki kis utcák a település 19. századi jellegét őrzik, s bizony gyakran megesik az is, hogy az odalátogató népviseletet hordó lakosokkal találkozik. A matyó hímzés 2012-től az UNESCO szellemi kulturális örökség listáján is helyet kapott.

Bükk, Bélkő, Kéktúra útvonal

Bükk, Bélkő, Kéktúra útvonal: Mindazok számára, akik az aktív pihenést részesítik előnyben, lehetőség nyílik horgászatra, és evezős vízi sportok kipróbálására, gyalogtúrát tehetnek a Bükki Nemzeti Parkban, sőt kerékpárra szállva jórészt kiépített útvonalon tekerhetnek az Eger-patak völgyében egészen a Tisza-tóig

Mindazok számára, akik az aktív pihenést részesítik előnyben, lehetőség nyílik horgászatra, és evezős vízi sportok kipróbálására, gyalogtúrát tehetnek a Bükki Nemzeti Parkban, sőt kerékpárra szállva jórészt kiépített útvonalon tekerhetnek az Eger-patak völgyében egészen a Tisza-tóig. Az Országos Kéktúra 22. számú túrájának egy szakasza is az Eger-patakig vezet. A Kéktúra bükki szakasza Szarvaskőtől Putnok vasútállomásig tart.

A Tisza-tó környéke is számos lehetőséget rejt a nyaralók számára. Nemrégiben nyílt meg a Tisza-tavi Ökocentrum szabadidő park és állatkert. A centrum az „ismerd meg a természetet” mottó jegyében működik, ennek jegyében a látogatók közvetlenül találkozhatnak állatokkal és megismerhetik a tóhoz kötődő foglalkozásokat és életmódot. A gyerekek örömére a parkhoz tartozik vízi és szabadtéri játszótér is. Érdemes felkeresni a madárrezervátumot is, amelyet kizárólag költési időszakon kívül és csakis csónakkal közelíthetnek meg az érdeklődök. A rezervátum a Hortobágyi Nemzeti Park részeként a Világörökséghez tartozik.

Hozzászólás írása

laurel and wolf best online dispensary canada