Óriási akkumulátort építenek a németek a napenergia tárolásához

A napenergia kapcsán az egyik legnagyobb probléma az óriási napelem-farmokon, hogy sokkal több energiát tudnak befogni, mint amennyit azonnal továbbítani tudnának a fogyasztók irányába. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy nagy szükség lenne olyan szerkezetekre, kvázi akkumulátorokra, amelyekben a napenergia eltárolható lenne annak érdekében, hogy akkor is használható legyen, miután lement a Nap.

A németek most erre próbálnak megoldást találni, és egy óriási akkumulátortelepet létesítenek ennek érdekében.

Külön létesítmény épül a zöldenergia tárolására

Németország már korábban is próbálkozott kisebb-nagyobb akkumulátortelepek létesítésével annak érdekében, hogy tárolni tudják a szél- és napenergiát, de most egy minden eddiginél nagyobb létesítményt hoznak létre annak érdekében, hogy kiegyensúlyozzák az időszakos kiesést. A szél- és napenergia egyetlen probléma ugyanis az, hogy ha nem süt a Nap vagy nem fúj a szél, akkor kvázi semmi sem tud áramot termelni. Ilyenkor jelenleg a fosszilis tüzelőanyagokkal működő erőművek lépnek működésbe és biztosítják a kieső energiamennyiséget, de a németek szeretnék minimalizálni ezek működését, így ennek érdekében egy soha nem látott méretű tároló-rendszert építenek annak érdekében, hogy napközben ne csak begyűjteni, hanem tárolni is tudják az energiát, amit aztán éjszaka vagy a későbbi napokon kiesés esetén vissza tudjanak forgatni az energiarendszerbe.

Nepelemek

Nepelemek

Korábban egyébiránt a tudósok úgy hitték, hogy lehetetlen ilyen méretű akkumulátorokat építeni, azonban a németországi Anhalt tartományban, a Solar-völgyben most rácáfolnak erre, hiszen soros kapcsolással, kvázi kisebb cellákból mérnököknek sikerült a gyakorlatban is megvalósítaniuk egy olyan óriási akkumulátort, amivel akár 30 megawatt áram is eltárolható lehet. A cél természetesen az, hogy még ezt az elképesztő mértéket is túlszárnyalhassák a jövőben, és annyi elektromos áramot tárolhassanak biztonságosan, ami már elég lehet a biztonságos és egyben folyamatos szolgáltatáshoz.

Óriási befektetések a régióban

A kérdéses régióban egyébiránt már 1991 óta folyamatosan óriási befektetések történtek azzal kapcsolatban, hogy minden eddiginél nagyobb fejlesztések és beruházások valósulhassanak meg. Ennek részeként több mint 9 milliárd eurót invesztáltak abba, hogy felfuttassanak olyan cégeket, mint az Innotech Solar, az Enercon vagy a Hanwha Q-Cells, amelyek gondoskodtak arról, hogy mérnökeik az utóbbi évtizedek során gyakran világelső fejlesztésekkel tudták forradalmasítani a napelemek és a napenergia befogásának tudományát. Ennek eredményeként csak ebben a régióban már 2011-ben az elfogyasztott elektromos áramnak több mint 60 százaléka valamilyen megújuló forrásból, főként szél- és napenergiából származott. Ezek után nem meglepő, hogy a világ legnagyobb akkumulátortelepe is itt épülhet fel az elkövetkezendő hónapokban.

Hozzászólás írása