Nyitni, nem nyitni - Építkezés Portál

Nyitni, nem nyitni

Az egyik talán leginkább tabu téma a szerelmesek között a nyitott kapcsolat és a poliamor kapcsolat. A nyitott és poliamor kapcsolatban élők elmondásai szerint számos előnye van az ilyen típusú együttélésnek, azonban a párok többsége egyértelműen elutasítja azt.

Hisznek a monogámiában, hiszen így voltak nevelve, ebbe nőttek bele, társadalmi, közösségi szinten ez az elfogadott. Az a kevés pár, aki a nagy egészhez képest kis tömeget képvisel és nyitott vagy poliamor kapcsolatban él, mégis úgy érzi, ez a legmegfelelőbb megoldás a kiégés, az unalom, a párkapcsolati problémák ellen. De vajon igazuk van-e?

Ha a férfi akarta – régen

Az ősi időkben, a középkorban, sőt valójában még az újkorban is széles körben elfogadott tény volt, hogy a férfinak joga van ott keresni a szexuális boldogságot, ahol éppen akarja, még ha nős is (és persze, akkoriban szinte minden férfi nős volt). Természetesnek vették, hogy a módosabb, magasabb ranggal rendelkező férfiak szeretőt tartottak, a kevésbé módosak pedig a szomszédasszonyt látogatták meg néha.

Ha volt is ellenállás a feleségek részéről, azt vagy csírájában fojtották el, vagy pedig tudomás sem vettek róla a férjek. Az elmúlt évszázadokban a poligámia szinte életforma volt. Királyoknak, hercegeknek ágyasok, üzletembereknek, tisztviselőknek, vezetőknek, táncosnők, művésznők, földesuraknak cselédek jártak. Nyílt titok volt, hogy a férfiembernek nem kellett hűségesnek lennie a szó mai értelmében.

Poliamor az új évezredben

A 21. században a nyitott és poliamor kapcsolat azon alapul, hogy a pár tagjai megbeszélik egymással az igényeiket, és heti vagy havi bontásban mindketten mással töltik az idejüket. Míg a nyitott kapcsolatban az érzelmek gyakran nem játszanak szerepet, addig a poliamor kapcsolatban élők a párjukon kívül más férfihoz/nőhöz is kötődnek, nemcsak szexuálisan, hanem érzelmileg is.

A két fél kölcsönös megállapodásán és elfogadásán alapul a poliamor kapcsolat. Amennyiben szerelmi életünk biztos alapokon áll, de nem szeretnénk lemondani az első csók, az első érintés megéléséről, és biztosak vagyunk abban, hogy párunkkal közösen tudunk hozni egy mindenki számára elfogadható döntést és kölcsönösen működő szabályrendszert, a poliamor kapcsolat elképzelhető, hogy nekünk való.

Hozzászólás írása

laurel and wolf best online dispensary canada