Nagy jelentősége van a pontos fordításnak az építőiparban

Magyarországon is egyre több külföldi befektető érkezik különböző óriás projektekkel, amivel felvirágoztathatják a gazdaságunkat vagy az ingatlan piacunkat. Ezeket a külföldi projekteket azonban csak megfelelő üzleti prezentációkkal, üzleti tárgyalásokkal és pontos szerződéstervekkel lehet hazánkban tartani.

Ehhez pedig elengedhetetlen a pontos és hivatalos építőipari szakfordítás a két ország között. Sokszor pedig olyan speciális esetek is előfordulhatnak, hogy a befektető egy országból még a tervezői csapat egy másik országból kerül elő, még a kivitelezést egy hazai, magyar nyelvű cég végzi. Az ilyen összetett nyelvezetű tenderekben pedig elengedhetetlen egy megfelelő fordítóiroda bevonása, aki szakszerű módon képes tolmácsolni és dokumentumokat átadni a különböző nyelvek között.

Már az építkezési projekt megkezdése előtt, a tendereztetési időszakban is különböző pályázati anyagokra, üzleti beszámolókra, deviza mérlegekre és különböző kimutatásokra is szükség van, amit minden fél megfelelően tud értelmezni. Ehhez pedig megfelelő szakmai tapasztalattal rendelkező fordítóirodára van szükség, amely az építőiparban való jártasság mellett az adott projekt specialitásaira is rálát.

Nem mindegy ugyanis, hogy templomot, kórházat, sportuszodát, bevásárlóközpontot vagy hotelt építtetünk. Ezek nyelvezete már a tervezői asztalon is eltérő lehet, függetlenül attól, hogy a kivitelezésnél az építőipari szakkifejezések lesznek túlnyomó többségben.

A két-három nyelvre lefordított, szakmailag is korrekt dokumentumok fordításai mellett pedig a legtöbb esetben az üzleti találkozókon, megbeszéléseken és beszámolókon tolmács igénybevételére is szükség van. A legnépszerűbb építőipari fordítási szakterületek az épülettervekkel, műszaki rajzokkal kapcsolatosak, de sokszor az építőanyagok katalógusához is igénybe veszik a szakfordítók jártasságát.

Ezenkívül kertészeti, lakberendezési és ingatlanközvetítési szolgáltatásokkal kapcsolatos fordításokra is általában szükség van egy külföldi nyelven is érdekelt tender ügyében.

Hozzászólás írása