Milyen törvények léteznek, ha társasházba szeretnénk klímát építeni?

A nagyobb klímaberendezések elhelyezéséhez és felszereléséhez a közhiedelemmel ellentétben a legtöbb esetben építési engedélyre van szükség, de be kell tartani sok esetben műemlékvédelmi és egyéb építési előírásokat is. Ha azonban valaki úgy hiszi, hogy a klímaszerelést megelőzően csak ezeket az engedélyeket kell beszereznie, az hatalmasat téved.

Kérdése van klímavásárlás előtt? – Keress minket, segítünk

A társasházi törvény

A különféle építési előírásokon túl ugyanis nagyon sokan itt találkoznak először az úgynevezett társasházi törvénnyel (2003. évi CXXXIII.), amelynek nemcsak az ide vonatkozó, illetve ránk érvényes paragrafusait kell figyelembe venni egy klíma építésekor, hanem a társasház szervezeti-működési szabályzatát is. Ennek megfelelően, ha a klíma külső egységét egy közös tulajdonban lévő területen szeretnénk elhelyezni, márpedig egy társasház esetén a külső fal, a homlokzat közös tulajdon, akkor abban az esetben a Társasházi törvény 21. § (1) pontja érvényes.

Hasznos cikkek:

Ez konyhanyelven annyit jelent, hogy a munkával közvetlenül érintett tulajdonostársaknak a tulajdoni hányad szerinti legalább kétharmadától minden esetben írásbeli hozzájáruló nyilatkozatot kell kérni ahhoz, hogy megkezdhessük a munkát. Minderre azért van szükség, mert a legtöbb alapító okirat a homlokzatokat közös tulajdonként jelöli meg, és kiköti, hogy a közös épületrészek, illetve épület-berendezések műszaki állapotának megváltozásával együtt járó munkálatokat csak a többi lakó beleegyezésével lehet elvégezni. A törvény tehát többnyire engedékeny, hiszen csak a közvetlenül érintett tulajdonostársak esetében kér kétharmados hozzájárulást, ha tehát a négy szomszéd közül hárman aláírják a nyilatkozatot, akkor nincs probléma.

A szigorúbb SzMSz

Milyen törvények léteznek, ha társasházba szeretnénk klímát építeni?

Milyen törvények léteznek, ha társasházba szeretnénk klímát építeni?

Persze vannak olyan társasházak, amelyek az említett törvényhez mérten sokkal szigorúbb SzMSz-szel rendelkeznek, ezáltal a klíma kiépítését négyötödös általános jóváhagyással kéri, tehát nemcsak a közvetlen szomszédoknak, hanem szinte az egész háznak bele kell egyeznie ebbe. Persze találkozhatunk olyan társasházakkal is, ahol a szabályzat szerint egyáltalán nincs engedélyezve, hogy klíma kerülhessen felépítésre, mert a közös terület a lakók számára magáncéllal nem használható, ami több okból kifolyólag is elképzelhető, ezáltal például az esztétika szempontjából is. Viszonylag jó hír azonban, hogy az SzMSz egy szavazattöbbséggel módosítható szinte bármelyik társasház esetében.

Milyen törvények léteznek, ha társasházba szeretnénk klímát építeni? (1 hozzászólás)

Oldal 1 / 1
  1. Pista.
    Pista. 2018-06-20 at 15:42 | Reply

    Mit tehetek? A tömb épület 4.emeletén lakó, az utcafrontra telepítette a klíma külső egységét.A garázsom bejárata pont alatta van.A kondenzvíz a nyakamba és az épület(garázs) oldalfalára folyik.Nekem is kellemetlen,főleg “kiöltözve”,de az épület falának sem használ.

Hozzászólás írása