Miben más egy könnyűszerkezetes ház építése, mint egy téglaházé?

A könnyűszerkezetes házak egyre jobban elterjednek hazánkban. A készház a nyugati országokban már jóval népszerűbb még, mint nálunk, de már a magyarok közül is sokan választják ezt a lehetőséget. Sokan tartanak ettől a lehetőségtől, mivel számos tévhit terjed még ezzel kapcsolatban, de ezek lassan kikopnak a köztudatból, ahogy egyre többen választják a könnyűszerkezetes házakat.

Hazánkban még mindig főleg téglaépítésű házak készülnek, de mielőtt letesszük a voksunkat az egyik vagy a másik mellett, érdemes tudni, hogy miből áll egy téglaház építése, és miből egy könnyűszerkezetes házé. 

Az építkezések általában a következőkből állnak: telek kiválasztás/vásárlás, tájolás, tervezés, kivitelező választás, építés. Az építés egy meglehetősen tág fogalom, hiszen ide tartozik az alapozástól a falak és tető felhúzásán át a belső munkálatok elvégzéséig minden. A különbség a két háztípus között egyrészt az időben van, másrészt az alapanyagokban. Az utóbbit nem igazán kell magyarázni, hiszen ahogy a neve mutatja, a téglaépítésű ház téglából van, a könnyűszerkezetes pedig fából. 

Milyen lépésekkel spórolhatunk időt az építkezés folyamán? 

Könnyűszerkezetes ház esetében számos olyan lépés rövidül le, ami téglaházak esetén jóval időigényesebb. Kezdjük az alapoknál, vagyis a tervezésnél. A készházaknál a tervek már alapvetően készen vannak, ha standard házat választunk, de még ha módosítunk is az alapterveken, a tervezés jóval rövidebb, mintha a nulláról kéne megterveznünk, mit hogyan is szeretnénk.

Az előre gyártott elemek gyártása természetesen némi időbe teleik, de addig sem fog állni a munka. Az alap megásása és feltöltése ebben az esetben is szükséges. 

Az eltérés annyi, hogy az alapnak nem kell akkora súlyt elbírnia, mint egy téglaház esetében. A száradási és süllyedési időt természetesen a könnyűszerkezetes házak esetében is kell várni. A szerkezet felépítése tetővel együtt kb. 3 napot vesz igénybe, ezután jöhetnek a belső munkálatok. Aki azt állítja, hogy 3 nap alatt kulcsrakész házat kapunk, az meglehetősen túloz, de a szerkezet ennyi idő alatt már kész lehet.

Hozzászólás írása

laurel and wolf best online dispensary canada