Már épülő ingatlanokra is érdemes biztosítást kötni

A felépült lakások esetében a lakásbiztosítás kötése alighanem a legtöbb család első feladata, azonban kevesen tudják, hogy már az épülő otthonok esetében is megérheti biztosítást kötni, sőt mi több, erre nagyon sok biztosító kínál már megfelelő feltételek melletti lehetőséget.

A különbség a lakásbiztosításhoz képest

A lakásbiztosításokhoz mérten alig pár évvel ezelőtt jelent meg a magyar piacon az úgynevezett építési-szerelési biztosítás, ami a legtöbb olyan hazai biztosítónál megtalálható, amelyek vagyonbiztosítással is foglalkoznak. Nagyon sokan azonban még mindig nem tudják, hogy pontosan mire is jó ez a biztosítási forma – pláne a lakásbiztosításhoz mérten. Amit ezzel kapcsolatban fontos tudni és tisztázni, hogy a lakásbiztosítás még félkész vagy éppen épülő ingatlanokra nem alkalmazható, tehát ilyen formában nem biztosíthatóak, ugyanakkor ilyen esetekben is történhetnek olyan elemi károk, legyen akár tűz, akár víz, akár hó, akár villámkár – hogy a lopást és a rablást ne is említsük –, amelyek akár több százezer forintos költségeket is róhatnak ránk. Ha csak nincs építkezési-szerelési biztosításunk!

Már épülő ingatlanokra is érdemes biztosítást kötni

Már épülő ingatlanokra is érdemes biztosítást kötni

Az építési-szerelési biztosítás

Ezt a biztosítási formát a közhiedelemmel ellentétben nem csak a nagy kivitelező vagy építtető cégek köttethetik meg, hanem bármilyen magánember is igénybe veheti, ha éppen építkezik vagy befektet. A konstrukció nyilván sokkal elterjedtebb a nagyobb beruházók és építtetők körében, hiszen ilyen esetekben és építkezési helyeken több millió forintos kárt okozhatnak a legkisebb piti tolvajok is, az elemi károkról nem is beszélve. Ez a biztosítási forma lehetővé teszi, hogy amennyiben egy félkész ház például leég, akkor tulajdonosai kártérítést kaphassanak, hogy legalább káruk, vagy annak egy jelentős része megtérülhessen.

A biztosítás érdekessége, hogy nem csak egy konkrét ingatlanra, illetve létesítményre köthető, hanem akár természetesen a kivitelezéshez hozzájáruló, azokhoz elengedhetetlen eszközökre is, így szerszámokra vagy munkagépekre, legyen szó egyszerű kalapácsoktól kezdve, a betonkeverőkön át a nagyobb markolókig bezárólag. Mindez azért fontos, mert a legtöbb építkezés során ezek eltulajdonításából vagy megrongálódásából származik a legtöbb probléma.

Az építés-szerelési biztosítás alapfeltételeit minden esetben az adott biztosítók kötik ki, és rendkívül változatosak lehetnek, ezáltal sok helyen jogerős építési engedélyeket is kérnek, méghozzá a biztosított munkaeszközök pontosan dokumentált megnevezésével. Az ilyen szerződések általában a biztosítási díj kifizetését követően azonnal hatályba lépnek, akárcsak a vagyonbiztosítási szerződések. Az ilyen biztosítási szerződések rendszerint meghatározott időre jönnek létre, ebből kifolyólag a biztosítási szerződés a használatba vételi engedély jogerőssé válásával vagy a birtokbaadással mindig megszűnik.

Hozzászólás írása