Különleges építészeti megoldások a fogyatékkal élők edzőtermében

A fogyás minden túlsúlyos ember számára elérhető kell, hogy legyen, így az építészet és belsőépítészet hatalmas kihívás előtt áll. Magyarországon egyre szaporodik azon fitnesztermek száma, melyek a fogyatékkal élők számára is mozgási, edzési lehetőséget biztosítanak.

Például egy évvel ezelőtt készült el a SUHANJ! edzőterem, melyet kimondottan a látássérültek és mozgássérültek számára alakítottak ki. Az edzőterem különleges belső designt-kapott, számos érdekes építészeti megoldással büszkélkedhet, melyek a fogyatékkal élő emberek közlekedését, tájékozódását és sportolását hivatottak a lehető legjobban megkönnyíteni. a SUHANJ! alapítvány 2010-ben alakult, első edzőterme 2016 augusztusában nyitott meg és igazi különlegességnek számít Magyarországon.

Számos külföldi országban már alapvetőnek számítanak az olyan építészeti megoldások még a legegyszerűbb helyeknél is, melyek lehetővé teszik a fogyatékkal élők kényelmes bejutását, lépcsőn feljutását, eligazodását épületen belül és kívül is. Mostmár Magyarországon is rengeteg ilyen építészeti megoldással találkozhatunk, de edzőtermek esetén még igencsak szerény a lista.

A mozgássérülteket és látássérülteket ugyanúgy érinti az elhízás problémája, sőt, ők ilyen szempontból is hátrányban vannak, hiszen napi rutinként nem tudják, vagy csak nehezen tudják beiktatni a testmozgást. Egy gyógytorna, egy laza séta nem helyettesíti a fitneszgépes vagy súlyokkal történő edzéseket, így sokkal könnyebben felszalad és ottmarad néhány fölösleges kiló. Ezen kívül a fogyatékkal élők is szeretnének vonzóak, egészségesek lenni, a saját maguknak kitűzött célokat megvalósítani, melybe beletartozhat akár a kockás has vagy X kiló fekve kinyomása is. Minderre fontos lehetőséget biztosítani számukra.

Különleges építészeti megoldások a fogyatékkal élők edzőtermében

Különleges építészeti megoldások a fogyatékkal élők edzőtermében

Rengeteg építészeti, belsőépítészeti megoldás létezik arra, hogy szinte teljesen biztosíthassuk a fogyatékkal élők úgymond normális életét. A SUHANJ! edzőterme példamutató ilyen szempontból, sőt belsőépítészetileg bármely más fitneszteremmel felveszi a versenyt. Mutatós, ötletes, praktikus belső kialakítás, design jellemzi, a különleges megoldások egyszerűsége pedig magával ragadó. A fitneszterem Magyarország első integratív edzőterme címmel büszkélkedhet, de reméljük, hogy nem az egyetlen marad. Egyébként az alapítvány rendszeresen részt vesz sporteseményeken és szervezésben is élen jár, így a hazai fogyatékkal élő sportolók számára is lehetőség nyílik közösségi élmények szerzésére egy kis edzés mellett.

Az edzőterem hatalmas alapterületen helyezkedik el, és a hely kimondottan kompakt. A tervezők elmondták, hogy a legnagyobb nehézséget az öltözők és vizes blokkok elhelyezése, kialakítása jelentette. 504 négyzetméteren van lehetőségük a mozgássérült és látássérült embertársainknak hatékony edzésre, fitneszre, érzékenyítő és gyógytornákra, melyek előtt és után mindenki könnyedén megtalálja a mosdókat és a nagy számú sportolni vágyót befogadó 40-40 szekrényes öltözőket.

Médiatámogató: lidafogyas.com

Hozzászólás írása