Így dolgoznak a fogorvosok, a fogaink építészei

Egy letört vagy éppen hiányzó fog nem csak esztétikai, de működésbeli problémákat is tud okozni. A letört fognak csökkenhet a rágóereje, érzékenyebb lehet, begyulladhat az íny, sőt súlyosabb esetekben még az ínyt körülvevő izom is eldeformálódhat. Fogorvosok szerint, ha a letört fog gyökere teljesen egészséges és ép, akkor érdemes lehet a gyökérbe egy csapot ültetni, melyre a ráhelyezett korona segítségével újra strapabíró és erős fog épülhet fel.

Egy konzultáció a kezelés előtt elengedhetetlen, hiszen ilyenkor a fogorvos alaposan megvizsgálja a fogakat, illetve elkészít egy viziográfos felvételt, ez alapján pedig megtudja határozni azt, hogy milyen teendőkre lesz szükség pontosan.

Hogyan építenek fel egy fogat?

Ha a fogorvos is úgy véli, hogy a letört fogat felépítés segítségével meglehet menteni, akkor legelőször a sérült fogat gyökér kezelni fogja, hogy be lehessen majd építeni a csapot a fog belsejébe. A gyökérkezelés után a kezelést csak 1-2 napon belül lehet folytatni, amikor az orvos előfúrja majd a gyökérben lévő csatornát, ezután pedig lenyomatot vesz az állcsontról.

A fogtechnikus által elkészített fém csap pálca alakú részét a fogorvos cementtel tapassza a fog gyökerébe. Ezután szükség van, egy íny felőli rész lenyomatára is, azért hogy a fogtechnikus eltudja kezdeni a munkálatokat a fogkorona elkészítésével.

A korona többféle anyagból is készülhet. Lehet porcelán, fém alappal borított kerámia, sőt manapság már cirkón koronát is lehet kérni. Magyarországon általában a fémötvözet alapú koronát szokták kérni, melyet tetszőleges színű porcelán leplezéssel fednek. Ha a korona elkészült, a kezelés utolsó lépéseként még egy alkalommal vissza kell fáradni a fogorvosi rendelőbe, hogy ezt felhelyezzék a csapra.

A fogpótlás után a fogorvosok szerint ugyanúgy étkezhetünk, mint előtte. A koronák átlagos élettartama akár 10 évig is kitarthat, sőt, ha alaposan és rendszeresen tisztítjuk fogainkat, ez még növelhető is.

Hozzászólás írása