Hőszigetelés kókuszrosttal – nem csak biomatrachoz kitűnő a rostlemez

A kókuszrost köztudottan matrac alapanyag és a növénytermesztésben használt aljzat, ám ezek mellett egy kiváló szigetelőanyag is, melyet az építőipar jól hasznosíthat például homlokzati hőszigetelésre. A kókuszrost kiváló vízáteresztő képessége és tökéletes szellőzése mellett nagyon jó hőszigetelő, hőszabályozó anyag, ezért is olyan kedvelt matrac alapanyag, melyből kitűnő minőségű biomatracok készülnek, sok esetben latex réteggel együtt.

Az építőiparban rengeteg hatékony hő és hangszigetelő anyag használatos, melyek közt árban, előállításukban vannak hatalmas különbségek. Míg az üveggyapot egy viszonylag pénztárcabarát megoldás, a bio anyagok, mint kókuszrost, lenrost vagy birkagyapjú Magyarországra nem jutnak el.

Ez kicsit túlzó kijelentés, ugyanis eljutnak, csupán arról van szó, hogy bár kitűnő és természetes megoldást jelentenének a homlokzati szigetelésnél, a szállításuk hosszúsága miatt megnövekedett környezetterhelésről beszélhetünk, emellett ráadásul drága megoldásnak bizonyulnának. Magyarországon az átlagos keresettel rendelkezők aligha engedhetnék meg maguknak a birkagyapjú szigetelést, ahogy a kókuszrostot is nehezen.

Miért olyan jó a kókuszrost?

Hőszigetelés kókuszrosttal – nem csak biomatrachoz kitűnő a rostlemez

Hőszigetelés kókuszrosttal – nem csak biomatrachoz kitűnő a rostlemez

Nagyon sok esetben az épületek szigetelésekor nem sikerül a tökéletes szellőzést megoldani. Ez hatalmas problémákhoz vezet már akár fél év alatt is, így nagyon fontos jól megválasztani a szigetelőanyagot és a megoldást mellyel az felkerül a falakra.

Amellett, hogy az említett hőszigetelő, hőszabályzó, légáteresztő képességének köszönhetően akár matrac, akár épületszigetelés témakörben említjük pozitívumait, környezettudatos megoldás. Pontosabban környezettudatos megoldás lenne, hiszen sajnos nálunk nem él meg a kókusz, így a kókuszrost folyamatos, megújuló termelése sem lehetséges. Ahonnan beszerezhető, onnan hosszú útvonalon jut el hazánkba, így terhelve a környezetet.

Amennyiben a teherszállítás korszerűsödik és természetbaráttá válik, a kókuszrost kimondottan környezetvédő megoldást jelent majd házaink szigetelésére.

A matracgyártásban nem jelentkezik ez a környezetterhelés, hiszen egyetlen matrac előállításához sokkal kisebb kókuszrost lemezre van szükség, mint egy családi ház szigeteléséhez. Egy átlagos család számára a kókuszrost matrac rostigénye is elhanyagolható a szigetelési mennyiséghez képest.

Hozzászólás írása