Hangulatos kikapcsolódás, ismerje meg a romkocsmák világát

A szórakozóhelyek száma egyre bővül Magyarországon. Budapesten azonban a 2000-es évek után egyre több helyen jelent meg egy új forma, az úgynevezett romkocsmák. A belvárosban megüresedett házak sokaságában egyre több épület állt kihasználatlanul. Szerencsére ezeket az épületeket utolérte az úgynevezett dzsentrifikáció.

Mivel a felújítás sokszor olyan költségeket jelentettek volna a bérlőknek, amit nehezen tudtak volna kivitelezni megjelentek a romkocsmák. A kidobásra ítélt régi bútorokból könnyedén alkottak egy új stílushálózatot. Ez az új design mindent begyűjtött a régi szocialista rendszerből hátramaradt bútorokból. Kisebb átalakításokkal akár régi motorkerékpár is kerülhetett a falazatokra. A régi bakelit lemezek vagy egyéb tárgyak pedig kellékekké válhattak ezekben a régi épületekben.

Nem hiába, hogy sok külföldre látogató turista is felkeresi ezeket a helyeket. A bérlők nem csak spóroltak a bútorzat megvételén, de sok olyan tárgyat is megmentettek, melyeknek sohasem szabad feledésbe merülnie. Bár idővel dizájnosabb bútorok váltották fel ezeket, néhány undergrund szórakozóhelyen azért megmaradtak a kezdeti romkocsma jellegek.

Leágazóban a romkocsmák?

Az első budapesti romkocsma 2004-ben nyílt meg Szimpla kert néven. Későbbiekben, a VII. kerületben folyamatosan kezdtek elterjedni. Az ötletből alternatív divat lett, később pedig turistalátványossággá nőtte ki magát. Idővel azonban csak a festetlen és vakolatlan falakat hagyták meg, a bútorokat dizájner darabokra cserélték. A romkocsmák hangulata semmivel sem összehasonlítható, a régi épületek és a szakember által berendezett belsőterek biztosan felejthetetlen kikapcsolódást nyújthatnak a vendégeknek.

Nem csoda, hogy nem csak Budapesten találhatóak már romkocsmák, de az ország több városában is. Sajnos a budapesti szórakozóhelyeket azonban egyre jobban veszélyeztetik az ingatlanok drágulása. Az ingatlanpiac berobbanásával ugyanis a tulajdonosok a belvárosi romkocsmák helyére befektetési vagy értékesítési céllal, irodaházakat vagy bérházakat akarnak felépíteni. Szerencsére azonban, az állandó koncertek és az olyan események, mint a szilveszter még életben képesek tartani ezeket az helyeket.

Szponzoráció: szilvesztertipp.hu

Hozzászólás írása