Haldoklik, de még küzd a túlélésért az építőanyag kereskedelem

Az augusztusi kánikulában a kihűlés veszélye ugyan nem fenyegeti az építőanyag kereskedőket, de az emberi testet gyötrő hőség nem tudja feledtetni az építőanyag kereskedések fagyos hangulatát.

Az új építések lenullázódása miatt beadtuk a kulcsot, és bezártuk a boltot.

 • Ha nem lennének felújítások, akkor a kereskedések többségére kikerülhetett volna ez a tábla.
 • Az új építések számának drámai visszaesése miatt sokan már bezárták volna a boltot.

Az építőanyag eladások volumene a béka feneke alatt van. Az építőanyag kereskedések a kereslet drasztikus visszaesése közben is megpróbálnak a piacon maradni, és kitartanak, ameddig tudnak.

 • Sok kereskedés a 2008 előtti létszám felével működik ma már.
 • A kereskedésekben raktáron tartott építőanyag készletek jelentősen csökkentek. Nem tudják megfinanszírozni a készlettartást. A készletezés a gyártókra hárul.
 • A vásárlók kifejezetten árérzékenyek. Az építőanyagokon elérhető árrés drasztikusan lecsökkent.

A pillanatnyi túlélésért folytatott küzdelemben sok kereskedő a vevői igény nyomására feláldozza a minőséget. Reneszánszát éli a gyenge minőségű építőanyagok kereslete.

 • Kifejezetten magas ezeknek az aránya pl. az üveggyapot termékeknél.
 • Szakértők véleménye szerint ebben a termékcsoportban a 80%-ot is elérheti a külföldről behozott áruk aránya. Ez azért jelent komoly gondot, mert az importált olcsó termékek sokszor a magyar szabványban meghatározott hőszigetelés kétharmadát sem teljesítik. Ezt persze a kereskedelmi forgalomban senki sem ellenőrzi.

A jó minőségű üveggyapot táblák ára természetesen magasabb, és a minőséget a kispénzű emberek nem mindig tudják megfizetni. Keresik az olcsó termékeket, a minden forintra rászoruló kereskedők pedig biztosítják a kínálatot. Ennek a pillanatnyilag a „vevő és a kereskedő is jól jár” állapotnak a böjtje az elkövetkező években, sőt inkább évtizedekben fog a nyakunkba szakadni.

 • Az elégtelen hőszigetelési teljesítménnyel beépített szigetelőanyagokkal nem az a legnagyobb probléma, hogy nem teljesítik a szabványban előírt teljesítményt, hanem az, hogy emiatt az olcsó húsnak híg lesz a leve. A tetőtéri szobák szigeteléséhez jó áron vásárolt üveggyapot beépítése az évtizedeken keresztüli magasabb gázszámlákban fog visszaütni. Sokaknak igen keményeket.
 • A magasabb rezsiköltség mellett a minőségi problémák miatt egyéb gondjaink is támadhatnak. Kellemetlen tud lenni, amikor az építkezés után néhány év múlva már a szükséges felújítással kell foglalkoznunk. Gyenge minőségű építőanyagok beépítésével fokozottan veszélyeztettek vagyunk.

Sokszor még az építőanyagok minőségében való megalkuvás, és a többi meghozott drákói intézkedés sem elég a túléléshez. Nem mindenki tud megmaradni a piacon még ezeknek a lépéseknek a megtételekor sem. Akik csak néhány éve nyitották meg az üzletüket azok a legveszélyeztetettebbek.

Kockázat nélkül kijelenthetjük, hogy a felújítások tartják a felszínen az építőanyag kereskedőket. Meglévő lakásunk szigetelésekor, korszerűsítésekor megyünk a kereskedőhöz.

 • A szigeteletlen lakások utólagos hőszigetelése a magas gázárak miatt halaszthatatlan lett.
 • A korábbi évtizedekben közkedvelt palatetős házakon a tetőt fel kell újítani.

A közterek után a térkő a családi házak kertjeiben is megjelent. A betonjárdák helyett a térkő burkolat nemcsak praktikus, hanem szebb is.

Az építőanyag kereskedelem áldatlan állapota a gyártókat is ugyanúgy sújtja. Ők is keresik a hazai piacon is a kitörési lehetőségeket:

 • Az erősen beszűkült piacon, a csak néhány termékre irányuló tömeges kereslet közepette az egyik halvány kitörési lehetőség lehet az innováció.
 • A vevői igényekhez még jobban alkalmazkodó új termékek kifejlesztésével szerezhetnek további vevőket.
 • Ezeknek a termékeknek a forgalmazásában az ezer sebtől vérző építőanyag kereskedők is partnerek. Nincs más választásuk, minden szalmaszálba bele kell kapaszkodniuk.

A jövő fogja eldönteni, hogy ez a szalmaszál elég erős lesz-e ahhoz, hogy a felszínen tartsa a kereskedőket. Ahhoz biztosan gyenge lesz, hogy mindegyiket, de abban bízhatunk, hogy közülük remélhetőleg sokakat.

Hozzászólás írása