Gyógyszertárak építése

A társadalom egészségügyi körforgásának egyik legfontosabb állomása a gyógyszertár, ami egyfajta kereskedelmi egységként funkcionál. Itt a háziorvosi rendelőkben, a kórházakban kapott receptekre felírt orvosságokat megvásároljuk, de vény nélkül kapható termékekhez is hozzájuthatunk. Felépítésének azonban sokkal szigorúbb előírásai vannak, mint egy hagyományos kereskedelmi egységnek.

Az általános szempontok

Mivel a gyógyszertárak szaktevékenységet látnak el, mint a gyógyszerkészítés, a gyógyszerek vizsgálata, készletezése, ellenőrzése, tárolása, mindemellett kiadásukat szakmai tájékoztatással egybekötve kell elvégezniük a gyógyszerészi gondozással és tanácsadással együtt, ezekre alkalmas helyiségek kialakításra kötelezettek. Vannak úgynevezett közegészségügyi követelményeik, mint például a helyiségek megvilágítása, szellőzése, vízellátása; ezek szempontjából is külön előírásnak kell megfelelniük. Természetesen az sem mindegy, hogy az épület burkolata, hőmérséklete, nedvességtartalma milyen, elengedhetetlen, hogy az adott helyiségben végzett tevékenységnek megfelelő legyen.

Gyógyszerészet, gazdaságosság

Gyógyszertári polc – a gyógyszertár építésére kivételesen szigorú szabályok vonatkoznak

Gyógyszertári polc – a gyógyszertár építésére kivételesen szigorú szabályok vonatkoznak

Gyógyszerészeti szempontból szigorú követelmények állnak fenn: a gyógyszertári munkafolyamatok szakszerű elvégzéséhez szükséges feltételeket mindenféleképpen biztosítaniuk kell, és az építés során különös gondot kell rá fordítaniuk. Gyógyszertári folyamatoknak minősülnek a gyógyszerkészítés, és a gyógyszerek rendszeres vizsgálata. A gazdaságosság szempontjából megtaláljuk az előírások közt azt, hogy a lehetőségekhez képest minél kisebb költségekkel kell üzemelnie, és a munkaszervezés feleljen meg a racionalitás elvének; amennyiben lehet, kis gépeket alkalmazzanak, és az épület energiaellátása korszerű legyen.

Laboratórium

Sokan nincsenek tisztában vele, de a gyógyszertárakban kötelezően kell üzemeltetni laboratóriumot. Ennek alapterülete minimum 12 négyzetméter kell, hogy legyen, és nagyobb mennyiségű gyógyszerek előállítására is alkalmasnak kell lennie. Ezen kívül a beérkező gyógyszeranyagok bevizsgálása is itt zajlik, az ellenőrzéssel együtt. Előírás, hogy világos, száraz, szellőztethető legyen, valamint hogy a bútorzat és a fal felülete az ajtó magasságáig vegyszeresen is tisztítható legyen.

Hozzászólás írása