Év végéig eldől, hogy mi épülhet majd a Városligetben

Rengeteg óriási beruházás zajlik jelenleg Budapest egész területén, azonban nagyon sok esetben még csak a tervek vannak meg, így jelenleg senki sem tudja, hogy az adott területen milyen felújítási vagy építkezési munkálatok zajlanak majd a jövőben. Ebben a cipőben jár a Városliget is, amivel kapcsolatban Baán László miniszteri biztos nemrégiben elmondta, hogy most egy két, legfeljebb három hónapos tárgyalássorozat következik, amelynek során döntés és megállapodás születik azzal kapcsolatban, hogy a kérdéses helyszínen milyen épületek kerülnek majd felhúzásra.

Három év múlva teljesen megújul a Városliget

Amit eddig biztosan tudni lehet a beruházás kapcsán, hogy 2018-ra a Városliget teljes egészében megújul, ebből kifolyólag Budapest egyik központi látványossága ismét régi fényében tündökölhet majd, noha ehhez természetesen rengeteg modernizáció, illetve újonnan felépülő épület is hozzátartozik majd. A Liget Budapest projekt részeként zajló beruházás kapcsán egyelőre még nagyon sok a kérdőjel, de Baán László miniszteri biztos egy reggeli műsorban úgy fogalmazott, hogy az év második felére már mindenki számára tudható lesz, hogy pontosan milyen elemek és épületek alkotják majd a megújuló Városligetet.

http://www.youtube.com/watch?v=Ha0kPtyzPeQ

Miután az Új Magyar Nemzeti Galéria nemzetközi tervrajzpályázata sikerrel lezajlott, és megszülettek a győztesek is, most szükség van egy két-három hónapig tartó konzultációra és tárgyalássorozatra annak érdekében, hogy tisztázásra kerülhessenek a részletek. A közbeszerzési eljárás során számtalan fontos részletkérdés kerül majd tisztázásra, amelyek elengedhetetlenek lesznek ahhoz, hogy a tervek megvalósulhassanak. Ilyen stratégiailag fontos kérdések lesznek például az építészeti megoldások és stílusok, valamint az anyaghasználat kérdésköre is többek között.

Nem csak építkezés, bontás is lesz

Pecsa - Petőfi Csarnok

Pecsa: Nem, nem ilyen lesz a megújult városligeti Petőfi Csarnok. Részleteket nézd meg a videóban

A Városliget tervpályázatát egyébiránt immáron tudvalevő, hogy a japán Sejima and Nishizawa and Associates (SANAA) és a norvég Snöhetta irodák nyerték el, ezáltal a kivitelezők közöttük döntenek majd a közeljövőben. A miniszteri biztos kifejtette, hogy a Városligetben főként könnyű szerkezetes építmények lennének, amelyek rendkívül izgalmas és újszerű képet formáznának meg, kapcsolódási pontjaik azonban láthatóan nem olyan egyszerűek. Baán László szerint egy hatalmas, a Művészetek Palotájához hasonló méretekkel rendelkező épület felépítése már biztos – amelynek jelentős része ráadásul a föld alá kerül –, azonban ennek felhúzásához rengeteg kritériumot figyelembe kell venni az ártól és a múzeumtechnológiai kérdésekig bezárólag. A döntés során ugyanakkor ezek mellett az is fontos lesz, hogy melyik a legjobb ajánlat a budapesti lakosok számára.

A biztos elmondta továbbá, hogy az építés mellett sok bontás is lesz, ezáltal az Új Magyar Nemzeti Galéria helyén jelenleg található Petőfi Csarnok lebontása 2015 végén kezdődhet majd meg, de lebontják a valamikori Hungexpo irodaházakat is.

Hozzászólás írása