Erre érdemes költeni egy eladásra szánt lakás felújítása során

Ha egy lakás már legalább 10 évvel ezelőtt épült, szinte biztos, hogy kisebb vagy nagyobb mértékben, de felújításra szorul. Amennyiben éppen szeretnénk eladni meglévő ingatlanunkat, vagy csak saját komfortérzetünk növelése a cél, érdemes alaposan megfontolni, hogy mire is költsünk a felújítás során.

Érdemes eladás előtt is felújítani 

Arra a kérdésre, hogy érdemes-e egy eladás előtt álló lakást felújítani, határozott igen a válasz, a legutóbbi felmérések alapján ugyanis az utóbbi években 30 százalékkal kevesebb lakást lehetett eladni Budapesten, ami egyrészt a recesszió hatása, másrészt pedig annak is köszönhető, hogy ma már nem lehet mindenféle lakást eladni a vevőknek. Ezáltal a rossz helyre épült vagy nagyon lerobbant ingatlanok nem csak kevesebbet érnek, hanem többnyire rajta is maradnak a vevőkön, ha csak nem hajlandó tenni valamit az ügy érdekében. Ami tény, hogy a vásárlók manapság többet válogatnak, mint a válság előtt, ezáltal főként a túlkínálat miatt a vevő hajlandó akár több tucat lakást is megnézni, mielőtt döntene, választásában pedig igencsak mérvadó lesz az ingatlan állapota.

Ha tapétázni szeretne:

Mire érdemes költeni egy eladásra szánt lakás felújítása során?

Mire érdemes költeni egy eladásra szánt lakás felújítása során?

A statisztikák alapján a mai lakásvásárlók jelentős részének nagyon fontos, hogy a kérdéses ingatlan szép házban vagy környéken legyen. Ha egy ház közepes állapotú, esetleg akadnak hiányosságai – például műszakilag –, érdemes még akkor is legalább optikailag rendbe tenni, ezáltal kimeszelni és kifesteni ahhoz, hogy a pangó piacon sokkal nagyobb eséllyel keljen el. A komplett felújítást érdemes kerülni közvetlenül az eladás előtt, hiszen az esetek többségében az erre fordított összegnek csak a fele váltható konkrét haszonra az eladáskor. Természetesen vannak kivételek, például a luxuslakások esetében, vagy a környezetbarát megoldások tekintetében, amelyek alaposan és tartósan képesek növelni az ingatlan értékét, egy nyílászárócsere például kifizetődő lehet, de egy komplett fürdőszoba átalakítás már korántsem biztos. 

A felújításra váró ingatlanok vonzóbbak 

A statisztikák alapján ezen felül sokkal nagyobb a kereslet a nem teljesen felújított, hanem a felújításra váró ingatlanokra. A vásárlók ugyanis abban bíznak, hogy amennyiben saját maguk újítják fel az otthont, akkor azzal sokkal többet spórolhatnak. Ez a gyakorlatban is megmutatkozik, tehát összességében azok a házak a nyerők az eladás szempontjából jelenleg a magyar piacon, amelyek jó helyen vannak, optikailag jól néznek ki – tehát legalább kifestettük őket –, de kis mértékben felújításra szorulnak. 

Főként a panelházak esetében nagyon fontos az optikai küllem mellett az energiatakarékosság is, hiszen a távfűtés drágulása, valamint az ilyen házak rossz szigetelése rendszerint nagyon negatív hírnévnek örvend. Noha a lakások értékét a piaci viszonyok miatt ezek nem minden esetben növelik – de legalábbis nem jelentősen –, az eladhatóságot azonban egy jobb energia-besorolás képes lényegesen megemelni. A középkategóriánál drágább anyagokat azonban érdemes itt elkerülni, hiszen a panelházakat rendszerint az a célcsoport vásárolja meg, akik a magasabb minőséget nem tudják megfizetni.

Erre érdemes költeni egy eladásra szánt lakás felújítása során (1 hozzászólás)

Oldal 1 / 1
  1. Apus
    Apus 2015-04-23 at 14:27 | Reply

    Nem értek egyet. Szerintem a felújítás árát nem kapja vissza az eladó (nem kap annyival többet érte). Ráadásul a frissen felújított lakás bizalmatlanságot szül: “biztos éppen elrejtik a repedéseket, penészt, hibákat”.

Hozzászólás írása