Építs te is hőszigetelt kutyaházat

Ha saját kutyát tartunk, és nem engedjük be a lakásba, akkor is kötelességünk neki tisztességes fekhelyet biztosítani, és ha nincs kazánházunk vagy egy arra alkalmas garázsunk, akkor egy külön kutyaházat kell felállítanunk kedvencünk számára. Noha sokan csak összeütnek valamit a cél érdekében, azonban ha szeretnénk a legjobbat kutyánk számára, akkor ne aprózzuk el a dolgot, és építsünk inkább egy igazi, hőszigetelt kutyaházat számára, amelyben nem csak nyáron, télen is nagyon jól érzi majd magát.

Amire szükségünk lesz

Egy ilyen vállalkozáshoz meglepően kevés hozzávalóra lesz szükségünk, így két nagyobb OSB-tábla – vagy deszka – mellett a méretnek megfelelő tetőlécre, fenyőlambériára, lazúrfestékre – lehetőleg kültéri vastaglazúrra –, megfelelő mennyiségű hungarocellre a szigeteléshez, illetve szögekre, csavarokra, valamint célszerszámokra. Kezdésnek kivágjuk megfelelő méretekre az OSB-lapokat, amelyekből szükségünk lesz két oldalfalra, egy hátfalra, egy padlóra, és egy mennyezetre, vagy tetőre annak függvényében, hogy milyen fedést szeretnénk kutyánk számára. Az összeállítás előtt tetőlécet csavarozunk a padló OSB lapjára – hogy ne közvetlenül a földön legyen –, majd megfelelő méretű léceket erősítünk a belső felére is úgy, hogy annak neki tudjuk csavarozni az oldalfalakat és a hátfalat.

Tipp: a házzal csökkenthetjük a kutya allergia hatását is. Mi ez?

Amennyiben mindent összeállítottuk, csavarozzuk rá a mennyezetet vagy a V-alakú tetőt, annak függvényében, hogy milyen hátfalat választottunk hozzá. Ha utóbbi mellett voksoltunk, érdemes a bejárathoz is vágni egy külön OSB-lapot, máskülönben túl nagy lesz a tér, amin nyáron a meleg, télen pedig a hideg tud beáramolni, márpedig a célunk egy hőszigetelt kutyahát elkészítése. Amennyiben mindent összecsavaroztunk, a kutyaház lényegében már használható is lenne, azonban gondoskodnunk kell a hőszigetelésről is.

A hőszigetelés

Építs te is hőszigetelt kutyaházat

Építs te is hőszigetelt kutyaházat

A cél nem más, minthogy a kutyaházat minden oldalról bevonjuk hungarocellel, ami köztudottan kiváló szigetelőanyag. a padló és a tető esetében ezt érdemes felülről elvégezni, de V-alakú tető esetében kívülről lesz célszerűbb, hiszen az egész ház kap majd még egy plusz lambéria-borítást is, ami közrefogja a fehér szigetelést. Először is erősítsünk léceket a ház falainak oldalaihoz és tetejéhez is – ügyelve a pontos illesztésekre. Amennyiben ezzel megvoltunk, a kapott alakzatokba gondosan és pontosan vágjunk hungarocell formákat, amelyeket szükség esetén ragasztóval is a helyükre erősíthetünk, ellenben ez nem fontos, hiszen most következik a lambériázás.

A lambériát apró szegekkel erősítjük az imént a falakhoz erősített lécekhez, amivel közrefogjuk a szigetelést, ezáltal egy olyan vastag falat hozhatunk létre, ami garantáltan kellemes hőmérsékletet biztosít kutyusunk számára. A házat aztán legalább kívülről átkenjük vastag lazúrfestékkel, majd amennyiben az építmény ki lesz téve a természet hatásainak, a tetejét bevonjuk kátránypapírral, esetleg direkt tetőfedésre készített kátrányos fedőanyaggal. Ezzel hőszigetelt kutyaházunk el is készült.

Hozzászólás írása