Építészeti pontosságot igényel a fogkorona építés

Orvosaink a romlott, szuvas fogat töméssel vagy gyökérkezeléssel tudja csak „gyógyítani”. Vannak sajnos gyakran olyan esetek amikor a tömés már kevésnek bizonyul, ha a fog szerkezete annyira meg van rongálódva, vagy levan törve belőle, akkor csak a fogkorona jöhet szóba.

Manapság már sok -féle korona körül választhatunk, mégis sok páciens bizonytalan a döntés meghozatalában, hiszen nincs tisztában a különbségekkel.

A fogkorona olyan rögzített pótlási eszköz gyűjtő neve, amely a problémás fog teljes felszínét beborítja. A korona önmagában a hiányt nem pótolja, ami azt jelenti, hogy nem minden koronával rendelkező páciensnek van hiányzó foga. A készítésnek a leggyakoribb oka a nagy fokú foghiány, fogtengely korrekció, esztétika javítás vagy egy teljes pótlás fix elemeinek egy része.

A fog korona típusai

Több típust tudnánk felsorolni, a különbség köztünk az anyagukat tekintve említendő. A hagyományos-fém vázas koronák, a fémmentes-porcelán, a tiszta porcelán és a műanyag fogművek állnak rendelkezésünkre. Egy speciális, úgynevezett ragasztócementtel rögzítik az összes típust. Ez azt jelenti,hogy ezeket a pótlásokat később már nem tudjuk eltávolítani a fogakról. A fogorvos is csak komoly roncsolással tudja eltávolítani, ami a későbbiekben már nem tud visszatenni a helyére.

A hagyományos porcelán koronáknak fém váza van és ez a legelterjedtebb típus. Az mai világban az esztétikai igények egyre nőnek, és kialakították a fémmentes, élethű kinézetű koronákat is. Ezek színben nagyon hasonlítanak a természetes fogszínhez, így szinte észre vehetetlenek maradnak. A metszőfogak és az első őrlő fogakat minden esetben ezzel ajánlatos pótolni.

Ideiglenes megoldások közül is választhatunk, hiszen a műanyag koronákat kimondottan erre a célra fejlesztették ki. A pótlások úgy néznek ki mint egy apró kupak, amit a fogakra vagy implantátumra tudnak rögzíteni. Minden esetben az elkészítésük igénybe vehet pár hetet, mivel indirekt eljárással gyártják le, egy fogtechnikai laboratóriumban.

Hozzászólás írása