Egy újonnan bevezetett olcsó hitel lehet az építőipar megmentője

A hitelpiac és a magyar gazdaság egyaránt hónapok, sőt évek óta árgus szemekkel figyeli és várja, hogy a magyar építőipar végre újra régi fényében tündököljön. Amennyiben ugyanis a fellendülés megtörténik, az azt jelenti majd a gyakorlatban, hogy helyrebillent a gazdaság, ezen túlmenően pedig végre a bankszektor is újra életre kelhetett, és megindultak a beruházásokhoz, az építkezésekhez felvett kölcsönfelvételek nem csak a magánszemélyek, hanem a közszféra részéről is.

Úgy látszik azonban, hogy az építőipar növekedéséhez előbb a bankszektornak kellett lépéseket meghoznia.

Elindult a növekedési hitelprogram

Ehhez a Magyar Nemzeti Bank vezetett be a hazai piacra egy rendkívül kedvezményes és olcsó hitelvariánst, avagy a Növekedési Hitelprogram kiterjesztését, amelynek lényegeként a jövőre akár komplett lakóparkok felépítésére is igényelhető lenne nagyobb mennyiségű, alacsony kamatozású kölcsön. Amennyiben ez a gyakorlatban is megvalósulhatna, az azt eredményezné, hogy a bankszektor megoldaná az építőipar nem túl rózsás helyzetét, hiszen kedvező hitelekkel talán egyre több beruházás indulna meg, ami fellendítené a gazdaságot, körforgásban pedig a hitelezési kedvet, ami így körbejárva ismét visszaállítaná a régi rendet.

Egy újonnan bevezetett olcsó hitel lehet az építőipar megmentője

Egy újonnan bevezetett olcsó hitel lehet az építőipar megmentője

Noha a Magyar Nemzeti Bank egyelőre még nem hozott konkrét döntéseket, ellenben komolyabban is latolgatja azt a lehetőséget, hogy kiterjesztik a Növekedési Hitelprogramot olyan építési vállalkozások számára, akik esetleg belevágnának különféle lakóparkok építésébe. A változásokkal természetesen a jövőben is csak a kis- és középvállalkozásokat segíteni a bank, hiszen ők vannak továbbra is a legnehezebb helyzetben, de a 2,5 százalékos THM-mel felvehető nagyobb összegű kölcsönök vélhetően komoly ösztönző erőt jelentenének számukra ahhoz, hogy akár nagyobb beruházásokba is belefogjanak, így például újabb ingatlanok vagy akár lakóparkok építésébe is. Mint ismert, a Növekedési Hitelprogram jelenleg nem használható lakóingatlan megvásárlására, felújítására vagy bővítésére, ami egyetlen esetben nem igaz állítás, ha az adott ingatlan tulajdoni lapján gazdasági célú használat van feltüntetve. Az MNB módosításával azonban lehetőség lenne arra, hogy a kis- és középvállalkozások olyan ingatlanokat építhessenek, amelyeket kizárólag bérbeadási- vagy továbbértékesítési célzattal húztak fel.

Új erőre kaphat az építőipar

Mivel az építőiparban jelenleg csak a kis- és középvállalkozások vannak komolyabb bajban, ezért a Magyar Nemzeti Bank azt szeretné elérni mindezzel, hogy ezt a szegmenset is meg tudja segíteni, és új erőre kaphassanak végre a beruházások. Noha az építőipar ennek ellenére is tudott némi növekedést felmutatni a közelmúltban, ez azonban főként az infrastrukturális beruházások és az állami megrendelések mértékének növekedése miatt volt, amelyek nem tartanak, nem tarthatnak örökké, ezen túlmenően pedig nem is elegendő forrás ahhoz, hogy az ipar ismét beindulhasson.

Hogy a baj milyen nagy, azt jól érzékelteti, hogy egyes szakértők szerint az építőipar helyzetét bár kétség kívül javíthatja a Magyar Nemzeti Bank intézkedése, ellenben még ez sem lesz elegendő ahhoz, hogy a szegmens újra a régi formájában tündököljön, és újra úgy fusson, mint egykoron. Ehhez évente legalább 500 milliárd forintot meghaladó lakáshitel-kibocsájtásra lenne szükség, ám ehhez képest 2014-ben ennek a fele sem valósult meg, tehát az MNB módosítása vélhetőleg még messze nem lenne elegendő a maradék 250-260 milliárd pótlására.

Hozzászólás írása