Biomassza, barátságos energia

Azt a tényt, hogy a bolygónk erőforrásait már nagymértékben megcsapoltuk nem kell bizonyítani. Az energiafogyasztás mérséklésének fontosságának hangsúlyozása mellett egyre több módon igyekszünk új energiaforrásokat felfedezni. A biomassza napjaink egyik legnépszerűbb megújuló energiaforrása. Népszerűségét annak köszönheti, hogy igen sokoldalúan használható fel.

biomassza

Bonyolult eljárás során cseppfolyósítható, vagy elgázosítható, és így költséghatékony módon folyékony üzemanyaggá, illetve éghető gázzá alakítható át. Jelenleg a biomassza még leggyakrabban fűtőanyagként kerül alkalmazásra. Közvetlen formában tüzeléshez használják, van, hogy mindenféle előkészítés nélkül. A biomassza alkalmazásra kerülése előtt előkészítésen is áteshet. A biomassza feldolgozásának eredményeként készül a brikett és a pellet.

A pellet esetében kétféle végtermékről beszélhetünk, a fapelletről és az agripelletről. A kettő közti eltérés nem az elkészítésben, hanem a felhasználásra kerülő alapanyagoktól függ. A fapellett alapanyaga a forgács és a fűrészpor, míg az agripellethez a  szalma, a kukorica és egyéb lágyszárú növények biztosítják a nyersanyagot.  Ahhoz, hogy tömörítéssel elkészülhessenek ezek a fűtőanyagok, olyan technológiákra van szükség, mint az aprítógépek, a szárítók, a brikettáló és pelletáló gépek.

Hozzászólás írása