Az online számlázó programok tudják értelmezi a fordított ÁFA-t?

Magyarországon 2006-ban került bevezetésre a fordított ÁFA adózás az építő iparban. Hogy ez jó-e vagy sem, az egy érdekes kérdés, de most nem erre keressük a választ, hanem inkább arra, hogy a kötelező NAV adatszolgáltatás ezt az egyébként is bonyolult módozatot mennyire bonyolítja meg.

Kézi számlát manapság kiállítani már senki sem szeret, hiszen a NAV adatszolgáltatási törvény miatt duplán kell ezeket adminisztrálni. Ezért szinte minden vállalkozó áttért az online számlázókra, és akik hagyományos számlákat állítanak ki, nem is okoz nehézséget a dolog.

Ám aki például fordított ÁFA adózó, jól meg kell fontolnia, hogy milyen online számlázó programot választ, és hogy hogyan is ír számlát. Hogy ne büntethessék meg azt, aki fordított ÁFA adózó, kicsit máshogy kell számlát kiállítani, mint másoknak. Fordított adózású ügyletet tartalmazó számlák esetében a vevő 11 számjegyű adószámát fel kell tüntetni, illetve a számla nem tartalmazhatja az ÁFA-t.

Emellett még azt, is valamilyen formában tartalmaznia kell a számlának, hogy fordított adózásról van szó. Egyes számlázóknál van olyan lehetőség, ami a FAD kódot be tudjuk jelölni, de a legjobb, ha a „fordított adózás” kifejezést is feltüntetjük.

Mikor kell fordított ÁFA számlát kiállítanunk? 

Először is erre a formára csak akkor van lehetőségünk, ha a vevő és a szolgáltató is ÁFA alany. Ha az alvállalkozó alanyi jogon adómentes, akkor a fordított adózás rá nem vonatkozik, így nem is állíthat ki ilyen számlát. Akkor sem teheti meg, ha a vevő magánszemély, illetve szintén alanyi jogon adómentes.

Ezek mind kizáró tényezők. Ami szintén fontos paraméter, hogy a számlának szolgáltatást kell tartalmaznia, tehát termékértékesítésre vonatkozó számlánál nem lehet fordított ÁFA számlát kiállítani.

A szolgáltatás sem mindegy, hogy mire vonatkozik, mert csak építés-szerelési, vagy egyéb szerelési munkának esetén lehet ilyen számlát kiállítani, az építési terület őrzésére például nem. Az is lényeges kérdés, hogy az épületen elvégzett munka minek minősül, ugyanis csak építés, átalakítás és egyéb változtatás esetén lehet fordított ÁFA számláról szó, a felújítás már kizáró tényező. Szerencsére ezt nem az alvállalkozónak, hanem a megbízónak kell eldöntenie, és nyilatkoznia róla.

Hozzászólás írása

laurel and wolf best online dispensary canada