Az alacsony zsírtartalmú ételek nem mindig fogyasztó hatásúak - Építkezés Portál

Az alacsony zsírtartalmú ételek nem mindig fogyasztó hatásúak

Mivel a média és a közvélemény rendszerint azt sulykolja belénk, hogy az elhízás hátterében a túl sok zsír áll, ezért hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy az alacsony zsírtartalmú élelmiszerek minden esetben fogyasztó hatással rendelkeznek, ezáltal például diétához is alkalmasak.

Egy amerikai kutatás azonban most arra figyelmeztet, hogy ez nem minden esetben van így, hiszen bár sok helyen azt állítják, hogy az alacsony zsírtartalmú tejtermékek a kalciummal egyetemben segítik a fogyást, a gyakorlat mégis gyakran mást mutat.

Nincs mérhető összefüggés az alacsony zsírtartalom és a fogyás között

Az Észak-Karolina Egyetem munkatársai, Dr. Amy Joy Lanou szaktekintély és Neal D. Barnard professzor vezetésével ugyanis nemrégiben olyan kutatásokat végeztek el, amelyekkel nem titkolt céljuk az volt, hogy bebizonyítsák: igazat mondanak-e azok a reklámok, amelyek az alacsony zsírtartalmú tejtermékeket a kalciummal párosítva fogyasztó hatásúként próbálják meg eladni. A bizonyításhoz 49, a témával kapcsolatos kísérletet végeztek el és vizsgáltak meg, amelyekből 41 összességében semmiféle összefüggést vagy bizonyítást nem mutatott azzal kapcsolatban, hogy a zsírszegény, kalciummal dúsított tejtermékek hatással lennének a fogyásra.

Az alacsony zsírtartalmú ételek nem mindig fogyasztó hatásúak

Az alacsony zsírtartalmú ételek nem mindig fogyasztó hatásúak

A kutatók úgy vélik, hogy a reklámok gyakran félretájékoztatják az embereket, a legtöbb tanulmány ugyanis, amelyik képes volt kapcsolatot felmutatni a fogyás, illetve az alacsony zsírtartalmú tejtermékek között, általában valamilyen melléktevékenységet is társított a kérdéses termékek fogyasztása mellé. Ebből kifolyólag a zsírszegény tejtermékekkel csak akkor értek el jelentősebb eredményeket korábban a kutatók, ha mellé életmódváltás, több testedzés, a magasabb kalóriatartalmú ételek megvonása, vagy a megnövelt rostfogyasztás társult.

Hiába eszünk többet, nem leszünk vékonyabbak

A kutatást végző szakemberek szerint a fenti eredményeik határozottan bizonyítják, hogy hiába fogyasztanak az emberek több alacsony zsírtartalmú és kalciummal dúsított tejterméket, a kalóriák tekintetében még ugyanannyit visznek be szervezetükbe, tehát ez a cselekedet nem jár együtt közvetlen fogyással, sőt mi több, akár ennek ellenkezője is bekövetkezhet. Dr. Amy Joy Lanou kifejtette, hogy szerinte az eredmények korántsem meglepőek, hiszen a tejtermékek olyan táplálékok, amelyek elengedhetetlenek a növekedéshez, ezen felül pedig minden tejtermék rendszerint magas kalória- és fehérjetartalommal rendelkezik – még a zsírszegény változatok is –, ami biztos, hogy nem segít hozzá senkit sem a fogyáshoz.

Lanou javaslata szerint amennyiben mindenképpen fogyni szeretnénk, fogyasszunk a zsírszegény tejtermékek mellett nagyon sok vizet, és kezdjünk el mozogni, ezzel ugyanis felgyorsíthatjuk az anyagcserénket, ezáltal valóban van értelme ilyen élelmiszereket fogyasztanunk, máskülönben azonban ezek inkább hizlalnak, mint fogyasztanak.

Hozzászólás írása

laurel and wolf best online dispensary canada