Ablakcsere a panellakásokban – mégis, hogyan?

A panellakások nagy részénél folyamatban van a nyílászárók cseréje itthon. A legfontosabb szempont ezekben az esetekben mindig a lehető legkevesebb anyagi ráfordítással minőségi javulást elérni. Sok esetben ezt az ajtók és ablakok résszigetelésével oldották csak meg, míg más panellakásoknál a külső hőszigetelésbe beépítve teljes egészében ki is cserélték, cserélik őket.

Milyen anyagból választhatunk?

Cserék esetében azt szükséges eldönteni, hogy a régiek helyére fából-, műanyagból- készült ablakok kerüljenek-e, vagy esetleg alumínium kivitelezésűek? Lakótelepeken legritkábban a fából készültek kerülnek beépítésre, ugyanis bizonyos idő elteltével a többihez képest nagy a karbantartási igényük, sok törődést igényelnek, hogy az állapotuk szinten tartva legyen, noha esztétikailag az egyik legszebbnek számítanak, és hőszigetelési képességük is kiváló.

Panellakások

Panellakások – legtöbb esetben a nyílászárók ugyanolyanok az összhatás érdekében

A műanyag változatokkal már gyakrabban találkozunk, annál is inkább, hogy ezek minőségüket tekintve igen tartósak, vetemedésre ezek esetében egyáltalán nem kell számítani, nem sárgulnak, könnyen tisztíthatók, sőt, utókezelést pedig abszolút nem igényelnek. Hőszigetelésüket tekintve azonban nagymértékben eltérőek lehetnek, eme tulajdonságuk ugyanis kamraszámuktól függ. Természetesen minél magasabb a szigetelési értékük, annál drágábbak is, ezért célszerű különböző akciók keretén belül megvásárolni az igényesebb darabokat, főként, ha nagy mennyiségben szerezzük be őket. Panellakások esetében ez különösen fontos lehet, hiszen nagy tételben kell hozzájuk jutni, és az épületek összképe miatt igen fontos, hogy lehetőleg egyforma darabokat építsenek be, és mindegyik jó minőségű legyen.

Ki végezze el a cseréket?

Nagyon fontos kérdés, hogy az épületek esetén a cserével járó munkálatokat ki is végezze el? A beépítési előírások szigorúsága-, valamint a szövetkezetekre és társasházakra vonatkozó jogszabályok miatt a sajátkezű megoldások sajnos ezekben az esetekben szóba sem jöhetnek. Valamint a választásnál nagyon fontos, hogy ha a lakóközösségnek van lehetősége a munkavállalókat kiválasztani, akkor kezeljék óvatosan a jelentős árengedményeket kínáló cégek ajánlatait, hiszen ezek sok esetben nem vállalnak megfelelő garanciát, még ha a munkát minőségi szempontból kifogástalanul is végzik el.

Érdemes olyan cégeket, vállalkozásokat megkeresni, akik jelentős referenciát tudnak számunkra felmutatni, termékeikkel kapcsolatosan bőséges és alapos információval tudnak szolgálni, és igyekeznek a megrendelő számára legideálisabb megoldást együtt kiválasztani. Nagyon jó, ha előkalkulációt is kérhetünk tőlük, mert a költségvetést így könnyebben meg tudjuk határozni. Továbbá fontos az is, hogy a helyszíni felmérést vállalják, és ha szükséges, le is gyártassák az ablakokat. A legjobban pedig akkor járunk, ha a választott cég a járulékos helyreállítást is elvégzi majd, ugyanis az minden esetben szükséges, és nagy könnyebbséget jelenthet, ha emiatt nem kell egy másik céget is megbíznunk.

Hozzászólás írása