A könyvelőket is hibáztatják az építőipari feketemunka miatt

A feketemunka mindig is virágkorát élte, a világ bármely országában megtalálható ez a pénzkereseti forma. Kinek ne lenne csábító a több pénz? Magyarországon bizonyos ágazatoknál mai napig divat a jogszabályok megkerülése vagy teljes elhagyása. Az egyik ilyen ágazat az építőipar, sok munkáltató csak minimálbérre, kevesebb óraszámra vagy egyáltalán nem jelenti be alkalmazottjait.

Helyette készpénzben fizetik ki juttatásaikat.

2017-ben az építőiparban ellenőrzött alkalmazottak 47 százalékát foglalkoztatták feketén. Statisztikák szerint a leggyakoribb szabálytalanság a bejelentés teljes elmulasztása. Ez az úgynevezett „borítékos” rendszer sajnos évtizedek óta fennáll és valószínűleg fog is még problémát okozni. Felmerül a kérdés, hogy ki ezért a hibás? A munkáltató, aki így akar több pénzhez jutni, a könyvelő, aki segít kijátszani a hatóságokat, a munkavállaló, aki nem jelenti a jogszabálysértést?!

Vajon ki a valódi bűnös?

construction worker checking location site with crane on the background

Sok munkaadó arra hivatkozik, hogy elfelejtette bejelenti vagy nem volt ideje arra, hogy bejelentse alkalmazottját. Sok esetben a könyvelőre próbálják hárítani a felelősséget vagy a munkavállaló személyes kérésének állítják be a feketemunkát. Azonban hiába van sokszor a munkavállaló tisztában, hogy kevesebb bérre van bejelentve (vagy egyáltalán nincs) a félelem, hogy elveszítheti állását megbénítja. Tovább ront csak a helyzeten, hogy a munkavállalók sokszor nincsenek tisztában munkajogi szabályokkal vagy jogaikkal.

Természetesen előfordulnak olyan esetek is, amikor a munkavállalók direkt kérvényezik a feketemunkát, mert így nem szükséges fizetnie a gyerektartást vagy a banki tartozását. Bár a korábbi évekhez képest egyre kevesebb az ellenőrzött munkavállalók mennyisége, mégis évről évre egyre nagyobb a feketén foglalkoztatottak száma. Az ellenőrzések nagy része a szezon közepén, nyáron történik, ilyenkor a legtöbb szabálysértéses alkalmazott. Más ágazatoknál is előforduló probléma évtizedek óta gondot okoz az adóhatóságok számára.

Hozzászólás írása