A hazai építőipar is ott áll a digitalizáció küszöbén

Néhány évvel ezelőtt, még minden megoldás távol állt az építőipartól, ami a webes fejlődéssel kapcsolatos. Több magyar építőipari webportál is próbálkozott megreformálni a hazai trendeket, ám a papír alapú és telefonálgatós kapcsolattartást, rendeléskezelést és tendereztetést nem sikerült eddig senkinek átlátható, webes felületre terelnie.

Talán akkor még az építőipar nem érett meg a fejlődésre, ám az utóbbi néhány évben érdemi változások történtek.

Bár sokan csak felesleges macerának gondolják, a építési napló óriási változásokat hozott az építőiparnak. A digitális fejlesztések elmaradása ugyanis óriási lemaradást okozott a hazai szektor szereplőinek, a nyugati konkurenciáihoz képest. Bár egy kutatás rámutatott, hogy az építőipar szereplőinek 93%-ka úgy nyilatkozott, hogy fontosnak tartja a digitalizációt, mégsem tesz hatékony lépéseket ennek érdekében. Pedig a külföldi számadatok igen kecsegtetőek.

A német gazdaság, a magyar 4%-os növekedéshez képest, ugyanazon időszak alatt 34%-os növekedést ért el.

Az építőipari vállalatok csupán 6%-a használ digitális tervezési eszközöket! 

Kevesebb mint 6% azoknak a száma, akik aktívan használják ki a számítástechnika és a világháló lehetőségeit. Olyan komoly lemaradások vannak a hazai piacon, hogy egyes vállalati vezetők még a saját weboldal készítésének lehetőségét is elvetik.

Pedig a magyar webfejlesztők már készen állnak a hazai építőipar szereplőinek kiszolgálására. A fejlesztésekre szánt pénz és idő pedig rövid időn belül megtérülne. Már gyakorlatilag csupán a hajlandóság hiányzik.

Ma már számtalan, építőiparban használatos applikáció, asztali szoftver és webportál létezik, amelyek segíteni képesek a vállalkozásokat. A különböző tervező programok és szakmai rendszerek egyszerűen használhatóak és növelik a produktivitást.

Több hazai építőipari szakember kereső, szakipari üzlet adatbázis és árajánlatkérő webportál is a rendelkezésre áll. Így már minden adott ahhoz, hogy a magyarországi építőipar is megérkezzen a digitális jövőbe!

Hozzászólás írása

laurel and wolf best online dispensary canada