3 gyerek után akár 10 milliós támogatást is kaphatunk lakásvásárlásra

A magyar sajtó a bejelentés óta hangos az állam legújabb családsegítő kezdeményezése kapcsán, lévén óriási változások léptek életbe január 1-jétől a Családi Otthonteremtési Kedvezmény, avagy a CSOK kapcsán, amelyet azok vehetnek igénybe, akik már meglévő, vagy a jövőben vállalt gyermekeik után vissza nem térítendő támogatást szeretnének kapni új- vagy használt lakás vásárlására, illetve már meglévő otthon felújítására, esetleg bővítésére

A legfontosabb és legnagyobb változás

A Családi Otthonteremtési Kedvezmény kapcsán a legfontosabb változás csak úgy, mint korábban, úgy ezúttal is leginkább a háromgyerekes családokat érinti. Lázás János, a kormány megbízottja szerint a CSOK kiterjesztésének köszönhetően azok a szülők, akik három gyermekkel rendelkeznek, vagy vállalják, hogy tíz éven belül legalább három gyermeket adnak az országnak, 10 millió forintos vissza nem térítendő támogatást kaphatnak abban az esetben, ha új lakást építenek vagy vásárolnak, illetve annak az alapterülete meghalad egy bizonyos négyzetméterszámot.

3 gyerek után akár 10 milliós támogatást is kaphatunk lakásvásárlásra

3 gyerek után akár 10 milliós támogatást is kaphatunk lakásvásárlásra

Lázár János kifejtette, hogy az ilyen családok a vissza nem térítendő támogatás mellé további 10 millió forintos hitelt is kaphatnak a háromgyermekesek, amelyet 25 éves futamidőre, kedvezményes kamatozással vehetnek igénybe lakás építésére, bővítésére vagy felújítására. Ezzel kapcsolatban fontos, hogy a felvételkor a kölcsön kamata nem lehet magasabb 3 százaléknál. Jelentősebb változás még részben ehhez kapcsolódóan, hogy amennyiben valaki önerőből szeretne magának házat építeni, abban az esetben is kaphat segítséget a támogatás mellett, így 5 millió forintig teljes egészében visszaigényelhetővé válik majd az áfa, ami sokaknak jelentős könnyebbséget jelent.

További változások

Természetesen az elhangzottakon túl számtalan egyéb kisebb-nagyobb változással is számolhatnak majd a családosok. A könnyített otthonteremtés érdekében így két gyermek esetében is növekszik, noha a háromgyermekesekhez képest igencsak minimális mértékben a CSOK támogatásának mértéke, így azok, akik új lakást vásárolnak maguknak – használt lakásra tehát nem érvényes a lehetőség –, akár 2,6 millió forintos vissza nem térítendő támogatást is kaphatnak.

Szinén lényeges változás, hogy az új lakások vásárlása esetén eltörölték már egy gyermeknél is a négyzetméterárhoz kötődő korlátozásokat, de az igénylés legfelső határát még mindig 40 évhez kötik. Lázár János kiemelte, hogy január 1-jétől a legfeljebb 150 négyzetméteres lakások és a maximum 300 négyzetméteres házak esetében a vásárlás áfája a korábbi 27 százalékról drasztikus mértékben csökken, méghozzá 5 százalékra, amit az 5 millió forintig visszaigényelhető áfa igazán kecsegtető ajánlattá tesz a fiatalok számára.

Arról egyelőre még nem született megállapodás, hogy amennyiben egy család nem tudja teljesíteni a vállalásokat, ezáltal nem születik gyermekük, akkor milyen feltételek mellett és mennyit kell visszafizetniük az államnak.

Hozzászólás írása